•Lichtkranten voor verenigingen•Rookmelders ook verplicht voor huurwoningen•Beperkte dienstverlening dienst burgerzaken wegens verbouwingen•Eindejaarsopendeur Geel centrum•Kerststallentocht•Ga snowboarden in Landgraaf met proSWAP•...
Lichtkranten voor verenigingenHet schepencollege keurde onlangs het reglement op het gebruik van de elektronische lichtkranten door verenigingen goed. Organisaties aangesloten bij een erkende Geelse adviesraad, Geelse parochies en Geelse scholen kunnen hun activiteiten en evenementen aankondigen via de elektronische lichtkranten van het lokaal bestuur. De activiteiten en evenementen die in aanmerking komen voor publicatie op de lichtkranten moeten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten plaatsvinden op het grondgebied van Geel, publiek toegankelijk zijn en een occasioneel karakter hebben (niet wekelijks of maandelijks plaatsvinden). Wie voldoet aan de voorwaarden mag twee activiteiten per jaar publiceren. Bijkomende aanvragen kunnen enkel opgenomen worden indien er op de lichtkranten ruimte vrij is.
Elke week worden vier berichten per lichtkrant voorbehouden voor verenigingen, organisaties, parochies en scholen. De activiteit wordt gepubliceerd op de lichtkrant van de parochie waar de activiteit plaatsvindt. Daarnaast gebeurt extra publicatie op één bord van elk van de drie clusters. Cluster 1 omvat Werft, Stationsplein, St-Dimpna, Holven en Elsum. Cluster 2 omvat Winkelomheide, Zammel, Oosterlo en Stelen. Cluster 3 omvat Larum, Ten Aard, Punt en Bel. De bepaling van de locaties van de extra publicatie gebeurt door de communicatiedienst i.f.v. de aanvragen van de berichten. Elke aangevraagde activiteit wordt gedurende één week gepubliceerd. De communicatiedienst bepaalt de exacte publicatieperiode van drie weken tot één week voor de datum van de activiteit en dit i.f.v. de aanvragen.
Aanvragen voor publicatie van activiteiten op de lichtkranten kunnen enkel gebeuren door melding van de activiteit door de betrokken vereniging via het digitaal formulier van de online activiteitenkalender op www.geel.be. Hierdoor wordt de activiteit opgenomen in de online activiteitenkalender op www.geel.be, in de huis-aan-huis kalender ‘Uit in Geel’ (indien de activiteit tijdig ingegeven wordt) en op de elektronische lichtkranten zoals hierboven bepaald (indien de aanvrager deze keuzemogelijkheid aanduidt op het digitaal formulier). Elke andere vorm van melding van de activiteit (zoals telefonisch, per brief, mondeling) wordt niet weerhouden. In geval van meerdere aanvragen voor dezelfde periode wordt voorrang gegeven aan de vereniging die de activiteit als eerste meldt.
meer info: onthaal, 014 56 60 03, info@geel.be
Rookmelders ook verplicht voor huurwoningen
Sinds 2009 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse nieuwbouwwoningen. Voor huurwoningen was dit tot nu toe nog niet het geval. Midden 2012 werd het decreet houdende de beveiliging van woningen door optische rookmelders uitgevaardigd. Dit decreet maakt rookmelders vanaf 2013 ook verplicht in huurwoningen. De ouderdom van de woning en het woningtype bepalen hoeveel tijd je krijgt voor het installeren van een rookmelder.
Rookmelders worden nu ook verplicht in alle huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten na 31 december 2012. In private huurwoningen die reeds verhuurd zijn op 1 januari 2013 moeten rookmelders geplaatst worden voor 1 januari 2016 als de woning voor 1945 gebouwd werd. Werd de woning na 1945 gebouwd, dan dienen de rookmelders uiterlijk op 1 januari 2019 geplaatst te worden. In sociale huurwoningen moeten rookmelders geïnstalleerd worden binnen de 1 à 4 jaar, afhankelijk van het bouwjaar van de woning.
Aan de onthaalbalie van het stadhuis kan je rookmelders kopen tegen de aantrekkelijke prijs van 19,95 euro per stuk. Hiermee doet het stadsbestuur opnieuw mee aan de rookmeldercampagne van het provinciebestuur. De rookmelders zijn uitgerust met een batterij die tien jaar meegaat. De rookmelder kost dus slechts 2 euro per jaar, een kleine prijs voor een veilige nachtrust. Batterijen vervangen is niet meer nodig, na tien jaar vervang je gewoon de volledige rookmelder. De rookmelder aan het plafond bevestigen is heel eenvoudig met de bijgeleverde schroeven en pluggen of met de dubbelzijdige kleefband.
meer info: onthaal, 014 56 60 03, info@geel.be
Beperkte dienstverlening dienst burgerzaken wegens verbouwingen
Begin januari starten renovatiewerken bij de dienst burger- en vreemdelingenzaken. De balie maakt plaats voor open bureaus en een klantenbegeleidingssysteem. De renovatiewerken hebben gevolgen naar de dienstverlening toe. Op donderdag 3 en vrijdag 4 januari kan je enkel voor dringende zaken aan het noodloket terecht: overlijdens, geboortes, spoedprocedures en attesten verlies. Vanaf 7 januari verhuist burgerzaken tijdelijk naar de eerste verdieping van het stadhuis. Je kunt er dan opnieuw terecht voor de volledige dienstverlening. In september 2013 neemt de dienst zijn intrek in de gerenoveerde ruimte. Voor een aantal zaken kan je je ook laten verder helpen op www.geel.be. Je kan via het digitaal loket tal van attesten opvragen zoals een afschrift van de geboorte- of huwelijksakte of een attest van woonst of gezinssamenstelling. Ben je verhuisd, dan kan je ook dat hier doorgeven.
meer info: burgerzaken, 014 56 61 80, burgerzaken@geel.be
Eindejaarsopendeur Geel centrum
Op zondag 30 december zijn de winkels in Geel centrum geopend van 13u tot 18u. Ideaal voor wie nog op zoek is naar een eindejaarsgeschenk.
meer info: Geel centrum vzw, www.geelcentrum.be
Kerststallentocht
Op zaterdag 29 december kan je deelnemen aan een sfeervolle rondrit per autocar langs de vele typische kerststallen in enkele Geelse gehuchten. Telkens opnieuw zal je genieten van de gezellige kerstsfeer en kan je luisteren naar de mooiste kerstverhalen. Onderweg wordt halt gehouden voor een hartverwarmend drankje en hapje. Een stadsgids begeleidt de groep. Vertrek aan Toerismehuis De Waag om 17 uur. Reserveren is noodzakelijk. Deelnemen kost 14 euro. Kinderen betalen 7 euro.
meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be
Ga snowboarden in Landgraaf met proSWAP
Op donderdag 3 januari kan je met proSWAP gaan snowboarden in Landgraaf. Het vertrek staat gepland om 12u. Iedereen tussen 12 en 16 jaar is welkom. Landgraaf is één van de grootste indoorpistes van Europa met brede pistes en professionele skiliften. Voor de beginners wordt een lesgever voorzien. De gevorderden hebben de mogelijkheid om eerst hun techniek bij te schaven of meteen vrij te snowboarden. Deelnemen kost 15 euro.
meer info: jeugddienst De Bogaard, 014 56 68 00, jeugddienst@geel.be
Nieuwjaarsdrink op dinsdagmarkt
Op dinsdag 8 januari organiseert het marktcomité van de dinsdagmarkt een nieuwjaarsdrink van 8 tot 12.30 uur in het standje naast de kerststal. Voor iedere bezoeker is er gratis drank en hapjes aangeboden door de marktkramers. Dit als attentie aan de klanten en de wekelijkse bezoekers van de markt.
meer info: dienst lokale economie, 014 56 60 90, economie@geel.be
Fietspunt aan station
Nadat eerder de NMBS al groen licht had gegeven, heeft nu ook de gemeenteraad de goedkeuring gegeven om in samenwerking met vzw Fietsenatelier een fietspunt op te starten aan het station in Geel. Dergelijke fietspunten bieden ‘fietsdiensten’ aan in de directe omgeving van mobiliteitsknooppunten. Ze houden toezicht op de fietsenstallingen en zorgen voor kleine herstellingen aan fietsen die nodig zijn om veilig en reglementair thuis te komen. Vzw Fietsenatelier stelt mensen tewerk die moeilijk hun weg vinden in het normale arbeidscircuit. Het fietspunt in Geel gaat van start vanaf mei 2013.
meer info: Kim Leyten, 014 56 60 95, kim.leyten@geel.be
Tentoonstelling: De zes van keramiek
Nog tot eind januari kan je in de bib de tentoonstelling ‘De zes van keramiek’ bewonderen. De zes deelnemers van de tentoonstelling zijn Viviane, Lutgart, Annemie, Mia, Magda en Gisel. Hun atelier bevindt zich in een klaslokaal in de Waaiburg. Zeer trouw komen zij elke donderdag samen om te kleien. Iedere deelneemster maakt haar eigen keuze en Luc de Busser, professioneel keramist, staat hen bij met raad en daad.
meer info: bib, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be
Bingonamiddag
Zin in een namiddagje ontspanning? Dan is onze bingonamiddag zeker iets voor jou! Kom gewoon op vrijdag 4 januari om 13.30u meespelen in dienstencentrum Luysterbos Er zijn talrijke prijzen te winnen. Een aanrader voor wie zijn geluk een keertje te beproeven. Deelnemen is gratis. Een kaart kost 1 euro.
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be
Driekoningentaart
Driekoningen wordt elk jaar gevierd op 6 januari. Om zeker te kunnen vieren doet dienstencentrum Luysterbos het dit jaar een beetje vroeger, namelijk op 4 januari. Kom om 13.30u een lekker stukje Driekoningentaart eten en vindt de boon. De winnaar krijgt een gratis consumptie. Een stuk taart kost 1,80 euro.
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be
Klassieke muziek beluysteren
Schrik van klassieke muziek? Kom dan op maandag 7 januari om 13.30u eens 'luysteren' in dienstencentrum Luysterbos! Onder leiding van een enthousiaste vrijwilliger geniet je van de mooiste klassieke melodiën. Geen kennis vereist!
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be
Start lessenreeks internet en e-mail
Overal waar je kijkt, word je geconfronteerd met Internet en e-mail. Daarom organiseert dienstencentrum Luysterbos een lessenreeks ‘Internet en e-mail’, zodat je helemaal ‘mee’ bent. De reeks van vijf lessen start op maandag 7 januari om 9.30u. Je leert de basis van internet en e-mail: websites bezoeken, opzoeken, e-mails versturen en lezen. Voorkennis is niet vereist, maar basiskennis computer is handig! Inschrijven is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt. Deelnemen kost 5 euro. Vrijetijdspassers betalen de helft van de prijs.
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be
Opendeur centrumwinkels
Naar aanleiding van de solden openen de Geelse centrumwinkels de deuren op zondag 6 januari van 13u tot 18u.
meer info: dienst lokale economie, 014 56 60 90, economie@geel.be
Verloren maandag
Verloren maandag of Verzworen maandag is een Vlaamse traditie, op de maandag na de zondag na Driekoningen. Ook dienstencentrum Luysterbos maakt er dan een gezellige namiddag van. Kom op maandag 7 januari vanaf 15.30 u worstenbroden en appelbollen eten. Voor één stuk betaal je 2,50 euro, voor twee stuks 4,50 euro.
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be
Nieuwjaarsfeest voor senioren
Op 8, 9 en 10 januari kunnen senioren in cc de Werft terecht voor een heus nieuwjaarsfeest. Net als vorig jaar is ook Connie Neefs jouw gastvrouw tijdens een enorm gevarieerde namiddag met tal van optredens. Wie Danny Fabry niet kent, vertoefde de afgelopen veertig jaar op een andere planeet. Danny, haalde met diverse singles moeiteloos de Vlaamse hitparades. Andrei Lugovski verstomde iedereen met zijn spraakmakende deelname aan Idool 2007 waar hij uiteindelijk eindigde op de derde plaats. Sommige zangstemmen zijn zo uniek dat ze moeilijk met woorden te omschrijven zijn. Andrei Lugovski heeft zo een stem. Gilles Monnart verdiende zijn sporen reeds met diverse voorstellingen samen met onder andere ‘Cie Un Oeuf est Un Oeuf’. Afgelopen seizoen had hij een glansrol naast Jan De Smet tijdens ‘Ne vuile avond’. De diverse illusieacts die hij toen liet zien, toont hij nu aan het publiek in Geel. Meester Georges maakte afgelopen seizoen zijn opwachting in de Werft tijdens ‘De Platte Kwis’. Iedereen was het erover eens dat Meester Georges, met zijn Geelse sagen, vertolkt in het sappige Geelse dialect, niet mag ontbreken tijdens het Nieuwjaarsfeest voor senioren. De voorstelling op dinsdag 8 januari is uitsluitend voor rolstoelgebruikers. In de deelnameprijs van 13 euro zijn koffie en gebak inbegrepen. Het feest start telkens om 14u.
meer info: cc de Werft, 014 56 66 66, info.dewerft@geel.be